Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ρωσία επιστρέφει στο Διάστημα

Στα τέλη του τρέχοντος έτους θα εκτοξευτεί ο αυτόματος διαπλανητικός Σταθμός Phobos-Grunt για τη μεταφορά των δειγμάτων χώματος του ΄Αρη στη Γη.

Η εκτόξευση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με τη βοήθεια του πυραύλου-φορέα Zenit.


Μέσα σε 11 μήνες ο Σταθμός προβλέπεται να φτάσει στον Κόκκινο πλανήτη και κατά τη διάρκεια μερικών μηνών θα κάνει εκεί εξ αποστάσεως εξερευνήσεις και θα διαλέξει τόπο για την απόβαση στον δορυφόρο του, Φόβο. Μετά η συσκευή καθόδου θα αποβιβαστεί στην επιφάνεια του Φόβου για να πάρει δείγματα του χώματός του, τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη. Με τη βοήθεια τους οι επιστήμονες υπολογίζουν να μάθουν περισσότερα για τις διαδικασίες που συντελούνται στο Ηλιακό σύστημα.

Μαζί με τον Σταθμό Phobos-Grunt θα εκτοξευτεί και ο κινέζικος δορυφόρος Inho, ο οποίος θα απομακρυνθεί από τον διαπλανητικό Σταθμό στην τροχιά του Άρη και θα ασχολείται με την εξερεύνηση του μαγνητικού πεδίου του.
«Έτσι, λοιπόν, η επικείμενη αποστολή είναι εξαιρετικά δύσκολη»,- είπε ο Βιτάλι Νταβίντοφ, υποδιευθυντής της Ροσκόσμος.
- «Κάποτε είχαμε αναβάλει την εκτόξευση του Phobos-Grunt για να είμαστε βέβαιοι για την εκπλήρωση αυτής της αποστολής. Η απόφαση αυτή ήταν σωστή. Έχουμε κάνει τον Σταθμό πολύ πιο σταθερό για την πραγματοποίηση επιπρόσθετων εργασιών και σήμερα δεν υπάρχουν πια λόγοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα χρονικά όρια εκτόξευσης του Σταθμού»,- σημείωσε ο Βιτάλι Νταβίντοφ, υποδιευθυντής της Ροσκόσμος.

Συνέχεια της αποστολής Phobos-Grunt θα γίνει το σχέδιο Mars- Net που προβλέπεται να υλοποιηθεί περίπου το 2017. Αργότερα στον Άρη μπορούν να στέλνονται συσκευές από τη Σελήνη. Αναφερόμενος σ΄ αυτά τα σχέδια ο Βλαντιμιρ Σολοβιόφ, βοηθός γενικός κατασκευαστής της εταιρείας Ενέργεια, είπε:


- «Χρειάζεται να δημιουργηθεί βάση σε περίγεια τροχιά ώστε οι πύραυλοι να μεταφέρουν εκεί μεγάλες εγκαταστάσεις. Εκεί θα γίνεται η συναρμολόγηση και η αξιολόγησή τους. Στη συνέχεια στη βάση θα έρθει ειδικό πλήρωμα, που θα κάνει δοκιμές όλου του συναρμολογημένου στη τροχιά διαστημοπλοίου και μετά αυτό το πλήρωμα θα πετάξει στη Σελήνη είτε κάποιο αστεροειδή. Πριν πετάξουμε στους μακρινούς πλανήτες είτε στη Σελήνη, χρειάζεται να κατασκευαστούν κάποιοι αυτόματοι περισεληνιακοί δορυφόροι τηλεπικοινωνίας, με τη βοήθεια των οποίων θα γίνει δυνατή η πλοήγηση και η μετάδοση των πληροφοριών.

Η τελευταία, σοβιετική ακόμα αποστολή εξερεύνησης του ΄Αρη είχε αρχίσει από το 1987 (σχέδιο Vega), αλλά δεν ολοκληρώθηκε γιατί χάθηκε η επικοινωνία με τη συσκευή.
Και τώρα, ύστερα από 25 χρόνια η Ρωσία ξαναβγαίνει στο μακρινό Διάστημα. Στο πλαίσιο του σχεδίου Phobos-Grunt οι ειδικοί σχεδιάζουν να δοκιμάσουν και να τελειοποιήσουν τις βασικές τεχνολογίες για τις επόμενες αποστολές στον ΄Αρη»,- παρατήρησε ο Βλαντιμιρ Σολοβιοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.