Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το... στόρι πίσω από τη φωτό "Η γλώσσα του Αϊνστάιν"



Μία από τις πλέον διάσημες φωτογραφίες του 20ού αιώνα είναι αναμφίβολα η "Einstein’s Tongue" (Η γλώσσα του Αϊνστάιν), η οποία τραβήχτηκε στα 72α γενέθλια της μεγαλοφυίας, στις 14 Μαρτίου 1951. Με την ευκαιρία αυτή, σε ένα πάρτι στο Princeton, ο φωτογράφος Arthur Sasse, του ζήτησε να χαμογελάσει για μια φωτογραφία.

Έπειτα από αλλεπάλληλες λήψεις, ο Sasse δεν μπορούσε να πετύχει την πόζα που ήθελε. Έτσι, συνέχισε ζητώντας από τον Αϊνστάιν να χαμογελάει ξανά και ξανά. Ο Αϊνστάιν κουράστηκε όμως, αντέδρασε βγάζοντας τη γλώσσα του στην κάμερα και βέβαια ο φωτογράφος δεν έχασε την ευκαιρία!



Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ενθουσιάστηκε με το αυθόρμητο αποτέλεσμα και ζήτησε από τον Sasse να του φτιάξει εννέα αντίγραφα για προσωπική χρήση. Μόνο ένα από αυτά τα αντίγραφα είναι γνωστό ότι είναι υπογεγραμμένο, το οποίο ο επιστήμονας έδωσε στον φίλο του δημοσιογράφο Howard K. Smith.

Σε αυτή τη φωτογραφία έγραψε τα εξής λόγια στα γερμανικά:"Αυτή η χειρονομία θα σας αρέσει, γιατί απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα. Ένας πολίτης μπορεί να αντέξει να κάνει αυτό που κανένας διπλωμάτης δεν θα τολμούσε".
Επρόκειτο για ένα διακριτικό όσο και έξυπνο μήνυμα, σε μια εποχή που στην Αμερική ήταν διάχυτος ο φόβος ότι οι κομμουνιστές απειλούσαν την ελευθερία της χώρας.

Η υπογεγραμμένη φωτογραφία δημοπρατήθηκε στις 19 Ιουνίου 2009 για 74,324 δολάρια και είναι η μόνη από τις εννέα που έχει πωληθεί μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.