Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το δημοψήφισμα στη Συρία επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της εξουσίας

Κονσταντίν Γκαρίμποφ



9 στους 10 συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα στη Συρία υποστήριξε το σχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας αυτής. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος περίπου οκτώμισι εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 57,4 % από το συνολικό αριθμό των πολιτών, που έχουν δικαίωμα ψήφου, μετέδωσε τη Δευτέρα η συριακή κρατική τηλεόραση.

Το νέο Σύνταγμα καταργεί το μονοπώλιο του κόμματος «Μπάαθ» στην εξουσία και εισάγει την αρχή της πολυκομματικότητας, καθώς και της ισότητας των πολιτικών κομμάτων. Σ’ αυτό παρέχονται εγγυήσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, ενώ η Συρία ορίζεται ως «δημοκρατικό κράτος».

Ο τερματισμός του μονοπωλίου ενός κόμματος στο πολιτικό σύστημα της Συρίας πρέπει να χαιρετιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα κίνηση προς την πλευρά του εκδημοκρατισμού και υπογράμμισε ότι η απόφαση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους τους Σύρους.

Η Ουάσιγκτον κατέλαβε ευθέως προκατειλημμένη θέση ως προς το δημοψήφισμα στη Συρία. Ακόμη πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «κυνική παγίδα», στην οποία κατέφυγε ο Μπασάρ Άσαντ. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο στόχος των ΗΠΑ παραμένει ίδιος: να απομακρύνει από την εξουσία τον Μπασάρ Άσαντ. Σ’ αυτή τη δήλωση εμπεριέχεται η ουσία της προσέγγισης της Ουάσιγκτον προς το δημοψήφισμα, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Σότνικοφ:

«Ορισμένους δυτικούς μας εταίρους πλήρως δεν τους ικανοποιεί το σημερινό καθεστώς στη Συρία, δηλαδή το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ. Αυτό αφορά και σε ορισμένες αραβικές χώρες. Όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις τους έως το δημοψήφισμα συνέκλιναν σε αυτό. Οποιεσδήποτε ενέργειες του Μπασάρ Άσαντ προς την πλευρά της δημοκρατίας είτε αποσιωπούνται, είτε αντιμετωπίζονται αρνητικά».

Οι Δυτικοί και οι Άραβες αντίπαλοι της Δαμασκού υπολογίζουν ότι στην υπόθεση της ανατροπής της εξουσίας του Μπασάρ Άσαντ τον κεντρικό ρόλο θα τον παίξει η αντιπολίτευση. Όμως ακόμη και η ίδια η Χίλαρι Κλίντον ήταν αναγκασμένη να αναγνωρίσει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στις συριακές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, εφόσον δεν γνωρίζουν σε ποιον και πώς να την παράσχουν. Στην Ουάσιγκτον δεν βλέπουν σε ποιον θα μπορούσαν να βασιστούν κατά το σχεδιασμό της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία.

Εν τω μεταξύ εμφανίστηκε η πληροφορία για την αποχώρηση περισσότερων από 20 επιφανών στελεχών της αντιπολίτευσης από τη σύνθεση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, εκείνου του ίδιου, που οι «Φίλοι της Συρίας» στη συνεδρίαση της Τυνησίας αναγνώρισαν ως μοναδική νόμιμη εξουσία. Μέχρι στιγμής το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, επικεφαλής του οποίου είναι κυρίως στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, εθεωρείτο η πλέον συσπειρωμένη ομάδα, ηγέτιδα του πολιτικού αγώνα εναντίον της επίσημης Δαμασκού. Τώρα πια και στις γραμμές του προέκυψε σοβαρή διάσπαση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.