Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Social Media και μικρές επιχειρήσεις


Τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και όπως είναι φυσικό, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους αξιοποίησης και προώθησης του brand name με στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και τελικά των πωλήσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 60% των χρηστών του facebook θα προτιμούσε ένα προϊόν που έχει fan page από κάποιο που δεν έχει. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και για τους επιχειρηματίες:

Το 80% των μικρών επιχειρήσεων χρησιμοποιεί τα social media για να προσελκύσει νέους πελάτες. Πρώτο στις προτιμήσεις έρχεται το Facebook με 87% δεύτερο το LinkedIn με 43% και τρίτο το Twitter με 33% - από αυτούς, το 65% δαπανά λιγότερα από 100€ για αυτό το σκοπό. Το 2010 ο αριθμός των επιχειρήσεων που δήλωσαν πως κέρδισαν νέους πελάτες μέσω των Facebook και Twitter, ήταν μόλις το 5%, την επόμενη χρονιά (2011) το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 55%.

Η οργανωμένη επιχειρηματική παρουσία στα social media είναι πλέον επιβεβλημένη και ο στόχος είναι να μετατρέψουμε τους fans και followers σε μελλοντικούς πελάτες.

Χρόνος και χρήμα

Μια οργανωμένη καμπάνια για να αποδώσει χρειάζεται συνήθως 12-18 μήνες. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια και συνήθως θέλουν άμεσα αποτελέσματα, δηλαδή σε 1-2 μήνες. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Το κλειδί είναι η επιλογή ενός μόνο Μέσου, η ενασχόληση και τελικά η εξοικείωση που θα φέρει την επιτυχία. Αν αυτό πραγματοποιηθεί, τότε θα μπορούσατε να επεκταθείτε στην επόμενη πλατφόρμα.

Για παράδειγμα, αφού στήσετε μια προσεγμένη σελίδα στο Facebook και αποκτήσετε τους πρώτους fans, θα πρέπει το υλικό που ανεβάζετε να περιέχει χρηστικές πληροφορίες και όχι «στεγνή» προώθηση των υπηρεσιών σας, έτσι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και θα αυξηθεί η fan base. Ένα καλό επόμενο βήμα θα ήταν μια πολιτική προσφορών πχ μέσω του groupon.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εξειδικευμένο προσωπικό που αξιολογεί την απήχηση της καμπάνιας και αναλύει την αλληλεπίδραση με το κοινό. Εσείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία και να εξοικειωθείτε με τα εργαλεία Web & social media analytics.

Ξεκινήστε αφιερώνοντας 30 λεπτά την ημέρα που αργότερα μπορεί να γίνει 1 ώρα ή λίγο παραπάνω. Θέλει χρόνο και μέθοδο- μην απογοητευτείτε, απλά συγκεντρωθείτε και δείτε που κάνετε λάθος. Το facebook είναι μια καλή και οικονομική περίπτωση για αρχή.

Καλή επιτυχία!

 
 
Πηγή:  http://presscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.