Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΔΥΟ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ


Δύο γενναιόδωρες συμφωνίες είναι τα «δώρα» που κομίζουν στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το www.greek-russia.gr, Ρώσοι και Έλληνες ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία, ώστε να συνεργαστούν στενά στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού και στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων.

Το επίσημο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και όσων των συνοδεύουν βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Οι καρποί, όμως, αυτής της επίσκεψης έχουν γίνει γνωστοί. Το Πατριαρχείο της Μόσχας και η Εκκλησία της Ελλάδος αναθέρμαναν τις σχέσεις τους και αυτό φαίνεται και στην πράξη.

Οι αποσκευές των ανθρώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι γεμάτες υποσχέσεις -αρχικά-, ζεστό χρήμα για τα φιλανθρωπικά έργα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων προγραμμάτων. Το ένα αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό και το άλλο τα προγράμματα φιλανθρωπικών δράσεων.

Ο θρησκευτικός τουρισμός
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος έχει πάρει «πάνω του» την υπόθεση «θρησκευτικός τουρισμός». Δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνει στη Ρωσία.

Σε αυτό το ταξίδι, όμως, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο «κλείδωσαν» τη συμφωνία, ώστε να προσανατολίζονται προς τους θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας οι εκατοντάδες χιλιάδες ρώσοι τουρίστες.

Με αυτήν τη συμφωνία η Εκκλησία της Ελλάδος προσδοκά αφενός να τονώσει το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και αφετέρου να τονωθούν και τα βεβαρημένα οικονομικά των μητροπόλεων.

Μερικοί μητροπολίτες έχουν δει τα μελλοντικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν από τον ρωσικό τουρισμό και προετοιμάζονται για την ανέγερση και ναών ειδικά για ρώσους ορθοδόξους! Ήδη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει στο συρτάρι του αίτημα από μητροπολίτη των Νέων Χωρών (στη Μακεδονία) που επιθυμεί να ανεγείρει ναό ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης ρώσων τουριστών, αδιαφορώντας για τον εκνευρισμό που θα προκαλέσουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι στενές σχέσεις που επιχειρεί να οικοδομήσει με τη ρωσική πλευρά.

Το φιλανθρωπικό έργο

Η δεύτερη συμφωνία που έκλεισαν Έλληνες και Ρώσοι αφορά τον τομέα της φιλανθρωπίας. Η Ρωσική Εκκλησία ανέλαβε τη δέσμευση να στηρίξει αρχικά τα προγράμματα βοήθειας των φτωχών, των ανέργων και τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τα ανταλλάγματα που λέγεται πως ζήτησαν οι Ρώσοι είναι να επιτραπεί η δημιουργία στην Αθήνα γραφείου εκπροσώπησης της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ανεπίσημα, βέβαια, εφόσον «δένουν» τόσο πολύ οι σχέσεις, η Εκκλησία της Ελλάδος δύσκολα θα πάρει θέση στην κόντρα που έχει το Πατριαρχείο Μόσχας με το Φανάρι.

Το σίγουρο είναι πως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθούσαν από κοντά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και τα όσα έγινα σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη. Αν και ο κ. Ιερώνυμος για να καλύψει τα… νώτα του δεν παρέλειπε να τονίζει συχνά-πυκνά πως «πάνω απ' όλους βρίσκεται το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και δεν κάνουμε βήμα χωρίς να τους έχουμε στη σκέψη μας».

Όσον αφορά τα μη εκκλησιαστικά, η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Βλ. Πούτιν δεν έβγαλε ουσιαστικές ειδήσεις. Άλλωστε, η ταύτιση του ρώσου Προέδρου με τον Πατριάρχη Μόσχας είναι τόσο απόλυτη, που οτιδήποτε μπορεί να τεθεί (κυρίως για την υπόθεση Εφραίμ) και μέσω της Εκκλησίας.

Το σίγουρο είναι πως και η ρωσική κυβέρνηση και το Πατριαρχείο της Μόσχας αισθάνονται ικανοποιημένοι με τη διακριτική στήριξη που πρόσφεραν στον ηγούμενο Εφραίμ όσο αυτός βρισκόταν στη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.