Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ!!!Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!!ΤΕΧΝΙΚΗ-ΕΚΘΕΣΗ-Ε.Ο.Ζ


Ο κατακερματισμός της χώρας και η περαιτέρω εξαθλίωση του λαού έχει το όνομα ΕΟΖ!!!!!Και όμως οι ΕΟΖ(Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) είναι γεγονός και έρχονται στην χώρα με ταχύτατο βηματισμό, επιβεβαιώνοντας όλους εμάς που φωνάζαμε για ύπαρξη σχεδίου κατακερματισμού της χώρας μεσώ των ΕΟΖ με το πρόσχημα της ανάπτυξης και έρχονται στην χειρότερη και πιο ευαίσθητη περιοχή και αυτή δεν είναι άλλη από την Θράκη!!!!Το σχέδιο είναι απλό. Ένα τμήμα της χώρας με ειδικά καθεστώτα(φορολογικά, εργασιακά κτλ)
αυτονομείται οικονομικά και τον ρόλο του κράτους τον παίρνουν οι πανίσχυρες πολυεθνικές που επιβάλουν τους δικούς τους ορούς και που εν μέσω εξαθλίωσης γίνονται αποδεκτοί από τους τοπικούς πληθυσμούς προς χάριν της επιβίωσης ενώ συχνά επιβάλλονται οι οροί ακόμα και με ιδιωτικούς στρατούς!!!



Τo σχέδιo για την ΕΟΖ σε Μακεδονία - Θράκη


Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ωριμότητα σε επίπεδο μελετών, αλλά και «γόνιμο έδαφος» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνδρομή του αρμόδιου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, καταγράφει η προσπάθεια για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ήδη, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε μελέτη, την οποία εκπόνησε ιδιωτική εταιρεία, όπου καταγράφονται όλα τα πιθανά σενάρια ανάπτυξης ΕΟΖ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και περιγράφονται τα πιθανά κίνητρα, τα οποία μπορούν να δοθούν στις υπό εγκατάσταση επιχειρήσεις, αλλά και οι προϋποθέσεις επένδυσης στη Ζώνη.

Πολιτική βούληση

«Απαιτείται πλέον μόνο η πολιτική βούληση από τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθεί το σχετικό αίτημα έγκρισης δημιουργίας ΕΟΖ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες δείχνουν ήδη ενδιαφέρον για εγκατάσταση εντός μίας δυνητικής ΕΟΖ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη» τονίζει η κ. Κατερίνα Καραγιάννη, η οποία δημιούργησε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, που προώθησε την ιδέα δημιουργίας της ΕΟΖ.

Κατερίνα Καραγιάννη

Η ίδια επισημαίνει ότι δεν πρέπει να συγχέεται η Ειδική Οικονομική Ζώνη και η Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη, ιδιαίτερα στο πεδίο του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων για όσους απασχολούνται στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην πρώτη.

Η μελέτη για τη δημιουργία ΕΟΖ λαμβάνει υπόψη της και την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τις ΒΙ.ΠΕ της περιοχής.

Μάλιστα στο σχετικό σχεδιασμό έχουν συμπεριληφθεί και τα «νεκροταφεία» βιομηχανιών στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, όπου υφίστανται περίπου 80-90 «κουφάρια» επιχειρήσεων, καθώς και στη ΒΙ.ΠΕ της Αλεξανδρούπολης, στην οποία λειτουργούν πλέον μόλις 3-4 μεγάλες εταιρείες.

Μέχρι στιγμής, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη έχει προβάδισμα για την υλοποίηση ΕΟΖ στο έδαφος της, έναντι άλλων Περιφερειών της χώρας με ίδια στόχευση, καθώς ανάλογο ενδιαφέρον αν και πολύ πιο «άγουρο» έχει επιδειχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και από την Πελοπόννησο.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τη δημιουργία ΕΟΖ στη χώρα μας, αλλά και το νομοθετικό-θεσμικό πλαίσιο, που υφίσταται πανευρωπαϊκά για ανάλογες πρωτοβουλίες, αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, που πραγματοποιείται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Κριτήρια επένδυσης
Όπως αποτυπώνει πρόσφατη τεχνική έκθεση της βορειοελλαδικής εταιρείας, «Capital Markets Experts SA», οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας εγκατάστασης επενδυτών στη Ζώνη μπορούν να αφορούν στο ύψος της επένδυσης, που θα πραγματοποιηθεί, καθώς και στον αριθμό των νέων εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 άτομα.

Σε περίπτωση δε, μετεγκατάστασης υφιστάμενης μονάδας, θα πρέπει για να γίνει αυτή δεκτή, να απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που απασχολούσε εκτός ΕΟΖ συν τον κατώτατο αριθμό εργαζομένων, τον οποίο προβλέπει η ένταξη στη Ζώνη.

Εκθεση
Ορισμένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της τεχνικής έκθεσης είναι τα εξής:

Η λειτουργία των ΕΟΖ μάλλον ενισχύει την τοπική κατανάλωση, μέσω της αύξησης των εισοδημάτων, τα οποία προκύπτουν από τη διεύρυνση του εργαζόμενου πληθυσμού.

Στις ΕΟΖ δεν εντάσσονται πολυκαταστήματα, τα οποία μέσω των πλεονεκτημάτων, που απολαμβάνουν, είναι σε θέση να εξοντώσουν την υφιστάμενη λειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο σε επαρχιακό επίπεδο είναι οργανωμένο κυρίως στη βάση των μικρών και μεσαίων εμπορικών καταστημάτων.

Στο πλαίσιο μιας Ζώνης συνήθως λειτουργούν προς όφελος των επενδυτών μια σειρά ευέλικτων εργαλείων, τα οποία μπορεί να δώσουν λύσεις σε προβλήματα και κινδύνους, που αντιμετωπίζει μια χώρα (όπως η μερική εξάλειψη του country risk).

H ελευθερία επιλογής νομίσματος στην εφαρμοζόμενη λογιστική, στο πλαίσιο μιας ΕΟΖ, μπορεί να δώσει λύσεις σε θέματα όπως η νομισματική αστάθεια, ο υψηλός πληθωρισμός, οι ζημίες από συναλλαγματικές διαφορές και απαντά με τον πλέον τεχνικά πειστικό τρόπο, στο φόβο για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Το εργασιακό δυναμικό στις κατά τόπους ΕΟΖ, είναι κατά κύριο λόγο τοπικό και η «εισαγωγή» εργαζομένων αφορά κυρίως εξειδικευμένους experts/ εργοδηγούς των μητρικών πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες επενδύουν στη Ζώνη.

Οι ΕΟΖ δεν έχουν λόγο ύπαρξης μόνο σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, ούτε το κόστος εργασίας είναι η κύρια παράμετρος που προσελκύει πολυεθνικές επιχειρήσεις στις ΕΟΖ.

Ειδικές Ζώνες υπάρχουν και σε χώρες με υψηλά ημερομίσθια (π.χ. Ιρλανδία), ενώ σε αυτές εντάσσονται εταιρείες, με μητρική έδρα από χώρες με εξαιρετικά χαμηλά ημερομίσθια (π.χ. ινδικές εταιρείες σε ευρωπαϊκές ΕΟΖ).

Σε πολλές χώρες, η μη εμπλοκή των ξένων, αλλά και των τοπικών επιχειρηματιών με την «Εθνική Γραφειοκρατία», αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικότατο λόγο επένδυσης σε μια ΕΟΖ. Κάθε ΕΟΖ έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Δεν υπάρχει το «άριστο» μοντέλο δημιουργίας και οργάνωσης μιας ΕΟΖ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.