Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Χημικός Αρμαγεδώνας στην Συρία απειλείται από ΗΠΑ και Ισραήλ


Προετοιμασμένοι για όλα αναφορικά με την κρίση στην Συρία είναι οι δυτικοί και οι σύμμαχοι τους στην περιοχή με τον τουρκικό τον ιορδανικό τον ισραηλινό Στρατό και τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Μέση Ανατολή να έχουν μεταπέσει σε κατάσταση ετοιμότητας.

Ο βασικός λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι η ανησυχία των χωρών αυτών για την μετακίνηση των χημικών όπλων της Συρίας προς το Λίβανο. Η απόσταση που χωρίζει την Συρία από την ελεγχόμενη από την Hizbollah κοιλάδα Bakaa είναι μόλις δύο ώρες.

Για τον λόγο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις των παραπάνω γειτονικών στην Συρία χωρών είναι έτοιμες για δράση. Όπως έχουν δηλώσει Ισραηλινοί αξιωματούχοι εάν η Hizballah καταφέρει να αποκτήσει τα χημικά όπλα της Συρίας ή μέρος αυτών το Ισραήλ θα δράσει για να τα καταστρέψει πριν η οργάνωση τα χρησιμοποιήσει.

Για τον παραπάνω λόγο οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί θα προτιμήσουν να καταστρέψουν τα χημικά όπλα μέσα στο συριακό έδαφος πριν φτάσουν στο Λίβανο. Τα χημικά όπλα της Συρίας βρίσκονται al-Safira και η φρουρά που τα προστατεύει ελέγχεται αποκλειστικά από τον Assad. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ο Assad δεν έχει αποφασίσει να παραδώσει τα χημικά όπλα του στην Hizballah ούτε ο ηγέτης της Λιβανικής οργάνωσης επιθυμεί να τα αποδεχτεί.

Αυτό όμως που φοβούνται οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί είναι το μέλλον των χημικών όπλων σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Assad καταρρεύσει όπως αναμενόταν ότι θα συμβεί την περασμένη Τετάρτη μετά τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε την ηγεσία του μηχανισμού Ασφαλείας και Άμυνας της χώρας.

Εκτός από τα χημικά όπλα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανησυχούν για την τύχη των βαλλιστικών πυραύλων Scud C και Scud D οι οποίοι μπορούν να φέρουν χημικές πολεμικές κεφαλες καθώς και των αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsyr-S1 τα οποία προστατεύουν τις εγκαταστάσεις που φυλάσσονται τα χημικά όπλα της Συρίας.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Συρίας έστειλε και αυτή το δικό της μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα μέσω του εκπρόσωπου τύπου του συριακού ΥΠΕΞ Τζιχάντ Μακντισί, ο οποίος δήλωσε ότι, «Χημικά ή βιολογικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, και επαναλαμβάνω ποτέ, κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία όποιες και αν είναι οι εξελίξεις εντός της Συρίας» δεν απέκλεισε όμως ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά γειτονικών χωρών, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία ή και το Ισραήλ σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια της χώρας.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Δαμασκό, ο Σύρος αξιωματούχος μίλησε όμως για την πιθανότητα «τρομοκρατικές ομάδες» να προμηθευτούν βιολογικά όπλα από ξένες δυνάμεις και να τα χρησιμοποιήσουν σε κάποιο χωριό της Συρίας κατηγορώντας στη συνέχεια τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Αναμφίβολα η συριακή κρίση εισέρχεται σε ένα νέο επίπεδο με τα χημικά όπλα της Συρίας να αναφέρονται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο καιρό σε σχέση με πριν από 4-5 μήνες. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.