Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Εκτυπωτής που σβήνει τις...εκτυπώσεις


Εκτυπωτής που σβήνει τις...εκτυπώσεις
Μια ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και οικολογική τεχνολογία ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Με τη βοήθειά της μπορεί να σβηστεί το μελάνι από τις εκτυπωμένες σελίδες ώστε αυτές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Η τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σε εκτυπωτές αλλά και σε συσκευές φωτοαντιγραφής.
Σβήνει το μελάνι
Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη χρήση βραχέων παλμών λέιζερ για να σβήσει το μελάνι (λέξεις και εικόνες) που έχουν τυπωθεί σε μια σελίδα χαρτιού. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα είδη λέιζερ στο ορατό, υπεριώδες και υπέρυθρο φως και διαπίστωσαν ότι πιο αποτελεσματικό είναι το ορατό πράσινο λέιζερ. Το συγκεκριμένο λέιζερ χρειάζεται μόλις τέσσερα δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου για να «εξατμίσει» το μελάνι χωρίς να καταστρέψει το χαρτί επιτρέποντας έτσι την επαναχρησιμοποίησή του.
Επιλογή «unprint»
Σύμφωνα με τους ερευνητές η τεχνολογία μπορεί να αποτρέψει τη δραστική μείωση των δέντρων του πλανήτη που κόβονται για να παραχθεί χαρτί. Οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότηση γύρω στα 20 χιλιάδες ευρώ τα οποία όπως εκτιμούν χρειάζονται για να κατασκευάσουν το πρωτότυπο, έναν εκτυπωτή που θα έχει και την επιλογή «unprint». Επισημαίνουν βέβαια ότι αν η τεχνολογία αποδειχθεί λειτουργική και εμπορικά αξιοποιήσιμη ώστε να υπάρξει μαζική παραγωγή τέτοιων συσκευών το κόστος θα μειωθεί σημαντικά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.