Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πως μπορεί το παιδί να αγαπήσει το Θεό και την Εκκλησία του Χριστού (Β' Μέρος)

...συνέχεια από το (Α΄Μέρος)

Οι σωζόμενοι πιστοί θα μπουν στον Παράδεισο και υπάρχουν τρία είδη: α) οι δούλοι, αυτοί που πράττουν το καλό από φόβο στο νόμο και σώζονται. Πράττουν το καλό εξ’ ανάγκης που είναι δεκτή κατάσταση από το Θεό, β) οι μισθωτοί, πράττουν το καλό για να πληρωθούν που είναι πάλι δεκτή κατάσταση και γ) οι ελεύθεροι, πράττουν το καλό απαλλαγμένοι από φόβο και μισθό αλλά από αγάπη προς το Θεό πχ ο Αβραάμ θυσίασε το παιδί του. Πρέπει να μπει στο παιδί η έννοια της κολάσεως, γιατί την ώρα του πάθους μόνο αυτή θα το κρατήσει. Η ώρα του πάθους είναι δυνατή και σκληρή, μόνο κάτι πιο δυνατό θα το σταματήσει. Αυτή είναι η τέχνη, να μπορεί να εμφυσήσει αυτή την έννοια η εκκλησία, ή κάποιος κατηχητής ή ο ιερέας ή ο γονιός.

Σήμερα γενικά απενοχοποιήσαν την κοινωνία από την έννοια της κολάσεως, από τις ενοχές. Όμως πρέπει να μπουν στην ψυχή του παιδιού, όπως κάνουμε τα εμβόλια για να μας προστατέψουν από αρρώστιες έτσι και η ενοχή βοηθάει και οδηγεί τους ψυχικά ασθενείς. Υπάρχει όμως το εξής ερώτημα, «αν το φωτίσει το Άγιο Πνεύμα»; Πάντοτε η διδασκαλία πρέπει να γίνεται από ανθρώπους σε ανθρώπους. Έτσι σκέφτονται οι καθολικοί, οι οικουμενιστές ότι όλα είναι αγάπη και έτσι κρύβουν το κακό και τη τιμωρία. Ο Λούθηρος του 16ου αιώνα ήταν πάστορας, τότε στην καθολική εκκλησία υπήρχε φόβος και τρόμος και σε αυτό το σκοταδισμό ζούσε. Ξαφνικά ανακάλυψε ότι υπήρχε φως και δίδαξε άλλα πράγματα αφού απαλλάχθηκε από τις ενοχές. Ο Θεός είναι αγάπη, αλλά και δίκαιος κριτής, από αυτούς επηρεάστηκαν και οι Έλληνες και μιλούν συνέχεια για αγάπη, όμως αυτή είναι επίπλαστη και ψεύτικη. Οι άνθρωποι όταν βρίσκονται στην ώρα του πάθους και του κακού μπορούν να κάνουν τα πάντα και μόνο η έννοια της κολάσεως μπορεί να τους σταματήσει.

Παράδειγμα: 
Η Ντόνα λέει ψέματα στη μητέρα της η οποία συνέχει της λέει ότι είναι κακό το ψέμα. Ότι αυτός που λέει ψέματα δεν μπορεί να είναι ποτέ τίμιος και ειλικρινής. Η ψυχή του είναι δυστυχισμένη και κακή. Νομίζεις ότι ο Θεός και οι Άγιοι έχουν ανάγκη από τέτοιους; Ο Θεός μας θέλει τίμιους και ειλικρινείς και γι’ αυτούς που λένε ψέματα δεν υπάρχει θέση στον ουρανό. Αλήθεια θα πει καλοσύνη, όταν λες ψέματα δεν είσαι καλή.

Ερμηνεία: 
Η Ντόνα ψεύδεται γιατί έχει συναντήσει εμπόδια αποθάρρυνσης και οδηγήθηκε σε αυτή την αρνητική συμπεριφορά ως διέξοδο. Οι ηθικολογίες της μητέρας της όχι μόνο δεν τη βοηθούν αλλά ενισχύουν την αποθάρρυνση. Ξέρει το παιδί πολύ καλά ποιο είναι το καλό, το ορθό και ποιο το λάθος. Δύο παράλληλους δρόμους δεν μπορεί να ακολουθήσει γι’ αυτό ψεύδεται και υποκρίνεται.

Η θρησκεία δεν μπαίνει μέσα στην ψυχή του παιδιού οποιαδήποτε στιγμή. Σε ένα ήσυχο, ήρεμο και ωραίο περιβάλλον γίνεται συζήτηση παιδαγωγικά και σωστά. Ξεχωρίζουμε τα παιδιά σε ποια ηλικία θα τα μιλήσουμε για το Θεό. Άλλα είναι ευαίσθητα και ανώριμα, πρέπει όμως οπωσδήποτε να αφυπνιστεί το παιδί.

Οι γονείς, τη κατάλληλη στιγμή διηγούνται, μια ιστορία σχετική με το περιστατικό πχ της Ντόνας, χωρίς όμως να αναφέρουν σαν παράδειγμα το παιδί (τη Ντόνα). Όλοι μας συναντάμε δυσκολίες και εμείς και αυτά. Βρίσκουμε τρόπους όμως με αγάπη και αρμονία να μπει το Θείο στην ψυχή του. Για παράδειγμα λέμε: «υπάρχει ένας Θεός που σε αγαπάει και ένας Άγγελος που σε φυλάει» και για τη κόλαση λέμε «Υπάρχει ένα μέρος που το λένε κόλαση, εκεί δεν ζει ο Θεός που σε αγαπάει αλλά εκεί επικρατούν μόνο θλίψεις, βάσανα και τυρανία». Πώς γίνεται η αγωγή του παιδιού; Βάζουμε δογματικές βάσεις στο παιδί γιατί στη ζωή θα παλέψει με οποιοδήποτε αρνητή του Θεού και πρέπει να έχει θρησκευτικές άμυνες, να είναι καλά προετοιμασμένο. Ακόμα του μαθαίνουμε να εξομολογείται, να κοινωνάει, να εκκλησιάζεται, να προσεύχεται.


Ο Παπάς της Ενορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.