Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Τα πήραμε τα Γιάννενα! (ιστορικές φωτογραφίες)


Είναι Φεβρουάριος του 1913, τα Βαλκάνια βρίσκονται σε πόλεμο (Α Βαλκανικός Πόλεμος) και ο ελληνικός στρατός κατευθύνεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα, που ακόμη βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή. Μετά από πολύμηνη πολιορκία της πόλης και τη σκληρή τελική μάχη στη θέση Μπιζάνι στις 21 Φεβρουαρίου 1913 η τουρκική φρουρά παραδίδεται και ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται νικητής στην πόλη. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους πανηγυρίζοντας και η λαϊκή έμπνευση… πιστοποιεί το γεγονός με τους στίχους του τραγουδιύ, «Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε…».

Οι εξαιρετικής ιστορικής αξίας φωτογραφίες αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ένταση των στιγμών αλλά και το περιβάλλον μια εποχής που δεν είναι δα και τόσο μακρινή (100 χρόνια πίσω).


Χάνι Εμίν Αγά. Η βάση του ελληνικού στρατηγείου.


Χάνι Εμίν Αγά. Κινητό νοσοκομείο εκστρατείας – Γράμμα από το μέτωπο.


Το ελληνικό πυροβολικό.








Κάστρο Ιωαννίνων. Τούρκοι νεκροί και τραυματίες.


Ιωάννινα. Τούρκοι αιχμάλωτοι μετά την παράδοση της πόλης


Ιωάννινα. Κεντρική πλατεία. Τούρκοι αιχμάλωτοι.
 
 
Πηγή:  perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.