Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η Ρωσία και εμείς


Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες με τις δηλώσεις του Πούτιν, με τις οποίες ο "τσάρος" αποδοκιμάζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Πολλοί και κυρίως όσοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν ότι οι Ρώσοι δεν είναι φίλοι μας και ότι πρέπει να εξαρτώμεθα αποκλειστικά από τις ΗΠΑ ξεσπάθωσαν καταδεικνύοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με την Ρωσία. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Ας αφήσουμε κατά μέρος το ζήτημα ότι ο Πούτιν δεν αποδοκίμασε την Ελλάδα, αλλά την επιλογή της επένδυσης στην Ελλάδα απέναντι στην επιλογή της επένδυσης στην Ρωσία.Ας προχωρήσουμε στην ουσία του ζητήματος.
Ο Πούτιν, όπως και κάθε ηγεσία κράτους με κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα, ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα δικά του συμφέροντα. Σε μία συμμαχία η κάθε πλευρά μεριμνά πρωτίστως για την δική της επιτυχία σε συνάρτηση βέβαια με την επιτυχία και του συμμάχου. Κανείς λογικός άνθρωπος νομίζω δεν περιμένει από τον Πούτιν, αλλά και από κανέναν άλλο ξένο ηγέτη να θέσει το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το συμφέρον της χώρας του.
Είναι αλήθεια ότι με την Ρωσία μας ενώνουν πολλά (ορθοδοξία), αλλά ταυτόχρονα έχουμε βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωποι. Στην παρούσα όμως συγκυρία, η Ρωσία είναι φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας, όπως βέβαια και η Ελλάδα της Ρωσίας. Αυτό θα πει ότι τα συμφέροντα αμφοτέρων των χωρών εξυπηρετούνται καλύτερα από την συνεργασία τους παρά από την αντιπαράθεσή τους.
Δεν θα επεκταθούμε εδώ σε ανάλυση των γεωπολιτκών δεδομένων (Τουρκία, ΑΟΖ, ελλιμενισμός Ρώσων στην Μεσόγειο), αλλά θα δώσουμε μία διάσταση καθαρά διπλωματική. Η Ρωσία μας έχει ανάγκη ως σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ εμείς την έχουμε ανάγκη ως ένα αντιστάθμισμα-φόβητρο στην μονομερή εξάρτησης-υποταγή στα κελεύσματα των ΗΠΑ. Η επιλογή της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, πρέπει να δημιουργηθεί. Αλλιώς, η πλήρης και μονομερής εξάρτηση από τις ΗΠΑ, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα από το σύνολο σχεδόν των γειτονικών μας κρατών, μας οδηγεί στην εξαφάνιση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.