Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η Κίνα ανακηρύσσει Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας στα νησιά Ντιαογού/Σενκάκου



Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τη διαφιλονικούμενη περιοχή των νήσων Ντιαογού/Σενκάκου, καθώς το Πεκίνο ανακήρυξε Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (Air Defence Identification Zone - ADIZ), που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του εναερίου χώρου πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του διαφιλονικούμενου νησιωτικού συμπλέγματος.

Οι πολιτικές πτήσεις δεν θα επηρεαστούν, αλλά το Πεκίνο επεσήμανε ότι θα λαμβάνει «αμυντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης» στην περίπτωση που αεροσκάφη (μη πολιτικών πτήσεων) δεν δηλώνουν τα στοιχεία τους στις κινεζικές αρχές, όταν εισέρχονται στη συγκεκριμένη ζώνη. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως πρόθεση αναχαίτισης ή και εξαναγκασμού των μη συμμορφούμενων αεροσκαφών σε προσγείωση. Ήδη η κινεζική αεροπορία ανακοίνωσε ότι εκτέλεσε τις πρώτες εναέριες περιπολίες της στην περιοχή.

Η ADIZ δεν αποτελεί εθνικό εναέριο χώρο, αλλά μια προκαθορισμένη περιοχή του διεθνούς εναερίου χώρου, στον οποίο μια χώρα δηλώνει ότι θα παρακολουθεί ή/και αναχαιτίζει τα εισερχόμενα αεροσκάφη, για λόγους ασφαλείας. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, έχουν ανακηρύξει τέτοιες περιοχές - και μάλιστα η Ιαπωνία έχει ήδη ανακηρύξει τη δική της ADIZ στην ίδια περιοχή, που τώρα θα υπερκαλύπτεται με την κινεζική.

Παρ' όλα αυτά, οι αντιδράσεις από πλευράς Ιαπωνίας και ΗΠΑ ήταν έντονες.

Με διάβημα στην κινεζική πρεσβεία στο Τόκιο, η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την κίνηση και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε «απροσδόκητα ατυχύματα στον εναέριο χώρο». Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν αμείωτες από το Τόκιο, με την αναφορά του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε τη Δευτέρα πως η απόφαση «δεν έχει καμία ισχύ στην Ιαπωνία», τονίζοντας πως το Τόκιο «απαιτεί από την Κίνα αναστολή όσων μέτρων περιστέλλουν την ελευθερία πτήσεων σε διεθνή εναέριο χώρο»

Στην επίσης άμεσή τους αντίδραση, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν κίνηση αποσταθεροποίησης την απόφαση της Κίνας. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ μίλησε για «αποσταθεροποιητική απόπειρα του Πεκίνου να αλλάξει το στάτους κβο στην περιοχή», η οποία «αυξάνει τον κίνδυνο παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών» ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε την «ελπίδα [του] για πιο συνεργάσιμη και λιγότερο συγκρουσιακή στάση».

Το Πεκίνο πέρασε γρήγορα στην αντεπίθεση, με την κινεζική πρεσβεία στο Τόκιο να λέει ότι «η Ιαπωνία δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε ανεύθυνα σχόλια». Επαναλαμβάνοντας την αναφορά για «αδικαιολόγητες αναφορές» από το Τόκιο, και το κινεζικό υπουργείο Άμυνας επανέλαβε ότι η απόφαση είναι «άσκηση τους δικαιώματος αυτοάμυνας. Στρεφόμενο έπειτα εναντίον των αναφορών από την Ουάσινγκτον, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τις ΗΠΑ «να μην λαμβάνουν το μέρος μίας πλευράς στη διαμάχη για τα νησιά Ντιαογού, να μην κάνουν σχόλια ακατάλληλα για την περίσταση και να μην δίνουν το λανθασμένο μήνυμα στην Ιαπωνία, ενθαρρύνοντας την επικίνδυνη στάση της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.