Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τελεσίγραφο Gazprom στην Ουκρανία… μέχρι τις 7 Μαΐου


Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, απηύθυνε τελεσίγραφο προς την ουκρανική πλευρά, να προβεί στην εξόφληση του λογαριασμού των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τις 7 Μαΐου, διαφορετικά «ρισκάρει σοβαρότατα προβλήματα τον ερχόμενο χειμώνα» στην ενεργειακή τροφοδοσία…

Το τελεσίγραφο όμως δεν σταματά εδώ και στην αρχική εξόφληση μέχρι τις αρχές του επομένου μηνός. Άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια πρέπει να εξοφληθούν, εάν η χώρα επιθυμεί να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης αερίου το καλοκαίρι, εν όψει του σκληρού χειμώνα που ακολουθεί…

Το σύνολο του λογαριασμού που πρέπει να εξοφληθεί ανέρχεται στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Αλεξάντερ Μέντβεντεφ, αναπληρωτής του επικεφαλής της εταιρίας, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε από το Λονδίνο όπου η εταιρία είναι εισηγμένη, ότι η Ευρώπη οφείλει να συνδράμει την Ουκρανία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει και η ίδια προβλήματα στην ενεργειακή της τροφοδοσία.


Η απόφαση της Ρωσίας για προεξόφληση του λογαριασμού προτού δηλαδή προωθηθεί το αγαθό, είναι ειλημμένη και το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεδομένου του ότι το 30% της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης σε αέριο προέρχεται από τη Ρωσία… είχε προηγηθεί προειδοποιητική επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Κατά τα άλλα, ο Μέντβεντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να προκαλέσει ενεργειακή κρίση και παρότι μπορεί να αυξήσει τις ποσότητες που θα διοχετεύει μέσω των εναλλακτικών δρόμων (π.χ. μέσω Τουρκίας που έχει ήδη συμφωνηθεί αύξηση 20% στην τροφοδοσία, αποκλείοντας όμως έκπτωση στην τιμή), όμως αυτό το μέτρο δεν επαρκεί για να αναπληρώσει τις απώλειες.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Gazprom, ο Μέντβεντεφ ανέφερε, ότι η ιστορία δείχνει πως οι κυρώσεις δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος και ότι Ευρώπη και Ρωσία είναι αλληλεξαρτώμενες στον τομέα αυτό. Ωστόσο, δηλώνει ότι η εταιρία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.