Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Εντός Νοεμβρίου θα κατατεθεί σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Παλαιστίνης


Τελεσίγραφο στη διεθνή κοινότητα απηύθυνε χθες ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερεκάτ, προειδοποιώντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα καταθέσουν εντός του Νοεμβρίου σχέδιο ανεξαρτητοποίησης της χώρας τους.

Εκφράζοντας τη βαθύτατη απογοήτευσή του για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την ισραηλινή πλευρά τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Ερεκάτ δήλωσε ότι η μόνη λύση που απομένει στην Παλαιστίνη είναι να διεκδικήσει μονομερώς την ανακήρυξή της σε κράτος. Το σχέδιο που θα καταθέσουν οι Παλαιστίνιοι στον ΟΗΕ θέτει τον Νοέμβριο του 2017 ως χρονικό στόχο για την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν από τον πόλεμο του 1967.

Η παλαιστινιακή ηγεσία γνωρίζει, όμως, καλά ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο σε κάθε τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ερεκάτ είπε ότι ακόμη και αν το αίτημα αναγνώρισης ναυαγήσει στη Νέα Υόρκη, η Ραμάλα θα επιδιώξει να γίνει μέλος περισσότερων των 500 διεθνών οργανισμών, συνθηκών, πρωτοκόλλων και συνόδων, καθιστώντας την Παλαιστίνη de facto ανεξάρτητο κράτος. Μεταξύ των οργανισμών αυτών συγκαταλέγεται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που θα επέτρεπε στους Παλαιστινίους να κινηθούν δικαστικά κατά της κατοχής της Δυτικής Οχθης.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών διεκόπησαν τον Απρίλιο, με το Ισραήλ να διαμαρτύρεται για την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη Χαμάς. Από τη μεριά τους, οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικιστικής δραστηριότητας στη Δ. Οχθη. Η εύνοια που επιδεικνύει, όμως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, στους εποικισμούς δεν αναμένεται να μειωθεί, καθώς η κυβέρνηση στην Ιερουσαλήμ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους υπερσυντηρητικούς κοινοβουλευτικούς εταίρους της, όπως το κόμμα «Ισραήλ το Σπίτι Μας», του Ναφτάλι Μπένετ. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο κ. Μπένετ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι θα καταψηφίσει τον επερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό, εάν η κυβέρνηση δεν δεσμευθεί σε επέκταση της οικιστικής δραστηριότητας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.