Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η νέα κυβέρνηση, το Μνημόνιο, οι δανειστές και η… Ρωσία


Έτοιμη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νέο υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσει δουλειά. Πολύ καλές οι δημόσιες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη μέρα του ως πρωθυπουργός, αλλά τώρα ο χρόνος πιέζει σε σχέση με βασικά ζητήματα της οικονομίας που «πάγωσαν» λόγω… εκλογών. Τα λεφτά στα ταμεία δεν αρκούν για πολύ, ενω οι δανειακές υποχρεώσεις περιμένουν και από την άλλη η αγορά χρειάζεται άμεσα ρευστό, ενώ εκκρεμούν και οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας (μισθοί-συντάξεις Δημοσίου κτλ.)


Η Ελλάδα θα αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς σε σχέση με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα ή να έχουμε παράταση του Μνημονίου και χρηματοδότηση στο μεσοδιάστημα από έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων με την έγκριση βέβαια της ΕΚΤ. Το μετά απασχολεί. Θα συνεννοηθεί άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή θα επιμείνει στο ότι δεν αναγνωρίζει το παρόν Μνημόνιο, στο οποίο μας έβαλε εκβιαστικά ο George Andrea Papandreou;

Πάντως στις Βρυξέλλες έμαθαν νωρίτερα από τους πολίτες της χώρας τον ΥΠΟΙΚ, με τον οποίο θα διαπραγματευτούν, κάτι που ίσως να λέει πολλά.

Ενδεχόμενα μέτρα του Μνημονίου να περάσουν ως φιλολαϊκά λόγω Αριστεράς. Ελπίζουμε τουλάχιστον να ψηφιστούν και τα ωφέλιμα, διότι μέχρι στιγμής περνούσαν μόνο αυτά που οδηγούν την κοινωνία όλο και πιο κοντά στα νύχια της παγκόσμιας διαπλοκής. Ότι όμως θα έρθει σε ρήξη η όποια ελλαδική κυβέρνηση με τους δανειστές, ξεχάστε το. Μπορεί να φανεί έτσι στην αρχή. Τα χρήματα απαιτούν προγράμματα, άρα Μνημόνια, τα οποία υπογράφει η Ελλάδα από το 1821. Βέβαια για να μην είμαστε άδικοι, ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Άλλωστε η ανάληψη της εξουσίας είναι φρέσκια ακόμα.

Αυτό που μας προβληματίζει είναι ο τρόπος που θα ακολουθηθεί στο εσωτερικό, προκειμένου να μαζευτούν φοροεισπρακτικά έσοδα. Μέχρι στιγμής η ΝΔ ακολουθούσε σοβιετικού τύπου πολιτική βαριάς φορολογίας και στρεβλών εργασιακών. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα χτυπήσει και εκείνος την μεσαία τάξη με ακόμα βαρύτερους φόρους ή θα ακολουθήσει καπιταλιστικό μοντέλο ενίσχυσης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας;

Σε ό,τι αφορά το χρέος να επαναλάβουμε πως δεν χρωστάμε πλέον απευθείας στους παγκόσμιους τοκογλύφους αλλά σε χώρες, τις οποίες ανάγκασαν να δανειστούν με υψηλό επιτόκιο και να μας δανείσουν με χαμηλό, οπότε δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να κάνει του κεφαλιού της.

Τέλος σε σχέση με πολλά που ακούσαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί με την Ρωσία, προοπτική που υποστηρίζουμε στην ιστοσελίδα μας, θα σας απογοητεύσουμε. Ο Τσίπρας και το επιτελείο του δείχνουν να χαίρουν συμπάθειας από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.