Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Deutsche Welle: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσουν συμμαχία της Γαλλίας με Ρωσία


Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η Ρωσία προσέφερε στη Δύση, ως εταίρος, μια ευρεία συμμαχία κατά της τρομοκρατίας του ISIS. Αλλά η ανατροπή του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία άρχισε να θέτει αυτό, υπό αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Renzi, και σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο Ολάντ προσπαθεί να οργανώσει ένα νέο συνασπισμό για την καταπολέμηση των τρομοκρατών που αναγνωρίζεται ως ‘ισλαμικό κράτος’.
Είναι , όμως, δυνατόν, όπως έγινε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία να ενωθούν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό;

Ρωσική ελίτ, τώρα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλει μια τέτοια συμμαχία με τους δυτικούς συμμάχους, και τη θέσπιση ενός διεθνούς στρατοδικείου, κατά το παράδειγμα της Νυρεμβέργης.

Αυτό είπεη Βαλεντίνα Μαντβιγένκο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας - στην άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, σε ομιλία της, με αφορμή την 70η επέτειο της δίκης της Νυρεμβέργης.

Ο Βίκτορ Όζεροφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, πρόσφατα ανέφερε ότι η δημιουργία ενός συνασπισμού, κατά της εν λόγω τρομοκρατικής ομάδας, θα ανέσερνε στην ουσία τον σχηματισμό του δυτικού μετώπου στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία το 1944, η οποία ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αντιχιτλερική στρατιωτική συμμαχία.

Η Μόσχα χαιρέτισε τον ιστορικό παραλληλισμό με το χρόνο, όταν η Σοβιετική Ένωση από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία έλαβαν στα χέρια τους, την τύχη της Ευρώπης. Η Ρωσία προσπαθεί να συνδυάσει τις μεγάλες διεθνείς κρίσεις στην πολιτική σκηνή, με την τρομοκρατία στο Παρίσι, βλέποντας ως ευκαιρία το βήμα αυτό, δήλωσε ο ιστορικός Gerhard Simon.

Σήμερα στη Μόσχα έρχεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θέλει, στην πραγματικότητα, μια συμμαχία με τη συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία υπέστη και αυτή μια τρομοκρατική επίθεση από το Ισλαμικό κράτος με την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου πάνω από το Σινά που είχε 227 θύματα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι πιθανότητες για μια τέτοια συμμαχία δεν ήταν κακή.

Τι έχει αλλάξει με την κατάρριψη του βομβαρδιστικού;

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι βόμβες πού ρίχνονταν στη Συρία έγραφαν: «από το Παρίσι».
Ο Πρόεδρος Πούτιν διέταξε προσωπικά το ρωσικό στρατό να δει τη Γαλλία ως σύμμαχο και όλες τις ενέργειες στη Συρία να τις συντονίσει με το Παρίσι. Αλλά η ανατροπή του ρωσικού βομβαρδιστικού στην περιοχή των συνόρων μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας περιέπλεξε το σχηματισμό πιθανής αντι-Ισλαμικής Συμμαχίας, μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και τώρα είναι λιγότερο πιθανό από ό, τι πριν, λένε οι ειδικοί.

Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη ακύρωσε προβλεπόμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, στο γραφείο του, στην Κωνσταντινούπολη.
Σχολιαστές στη Μόσχα αποστασιοποιούνται από έναν επιθυμητό συνασπισμό. Η κρατική τηλεόραση της Γαλλίας εξακολουθεί να αναφέρεται ότι το συμβάν είναι εκτός ενδιαφέροντος για τη Γαλλία, αφού η Ρωσία θα διατηρήσει το στόχο που έχει επιδιώξει.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Ιγκόρ Κοροτσένκο δήλωσε:
«Ο πυρήνας του συνασπισμού θα είναι οι κοινές επιθέσεις σε στόχους που θα καθορίσει το δικό μας Υπουργείο Άμυνας, βάσει του συντονισμού των κοινών δράσεων και της από κοινού ανάλυσης».
Ο Μαξίμ Γιούζιν αρθρογράφος της εφημερίδας «Kommersant» πιστεύει ότι παρά το «Σαμποτάζ» της τουρκικής πλευράς, «θα πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος με Ολάντ και τους άλλους δυτικούς εταίρους».

Παλιά επίμαχα σημεία

Αλλά η πορεία για μια συμμαχία, μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, αποτελούν τροχοπέδη σε άλλα ζητήματα.
Όσον αφορά τη Συρία υπάρχουν θέσεις σαφείς:
Ο Πούτιν θεωρεί τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ ως σύμμαχο, ενώ ο Ολάντ τον αποκαλεί «χασάπη του ίδιου του λαού του».
Ο ρωσικός στρατός λειτουργεί υπέρ του Άσαντ, η Δύση - ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, πράττουν το αντίθετο.

Ο ιστορικός Gerhard Simon μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλλε, προέβλεψε ότι η ιδέα ενός συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας θα αποτύχει, επειδή έχουν εκφρασθεί συγκρουόμενα συμφέροντα στους δυνητικούς συνασπισμούς.

Και ο Ντμίτρι Τρενίν, επικεφαλής του κέντρου Carnegie στη Μόσχα, που είναι ένας σκεπτικιστής, πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι ενθουσιασμένη από τη συμμαχία ανάμεσα στη Μόσχα και το Παρίσι.

«Οι ΗΠΑ / ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει η Γαλλία να πάει πολύ μακριά προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής συμμαχίας με τη Ρωσία», είπε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.