Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Γιατί η έξοδος από τη Σένγκεν πυροδοτεί και το ECONOMY COLLAPSE της Ελλάδας;


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Από την ημέρα που μας ήρθε η πληροφορία – πριν 4 μήνες περίπου – ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να αναστείλει τη συνθήκη Σένγκεν, θέτοντας εκτός συνθήκης τη χώρα μας, αμέσως αρχίσαμε να διαβάζουμε το κείμενο το συνθήκης, αλλά και των επιμέρους συμφωνιών που υπογράφηκαν μετά από αυτήν.

Για να μην σας μπλέξουμε με λεπτομέρειες και χαθείται στην κυκεώνα των διατάξεων της να πούμε την γενική θεώρηση της συνθήκης, όπως περιγράφεται στα πρώτα άρθρα :

Η συνθήκη προβλέπει ότι τα κράτη μέλη που την έχουν αποδεχθεί, θεωρούν αυτομάτως ότι ο χώρος είναι ενιαίος και ως ενιαίος επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ιδεών.

Αναστολή της συνθήκης επιτρέπεται είτε μονομερώς (μια χώρα προς μια άλλη – που κάνουν τώρα Δανία και κάποιες Σκανδιναβικές χώρες) είτε γενικά προς μια συγκεκριμένη χώρα (αυτό που κάνουν τώρα στην Ελλάδα) αφού ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη γραφειοκρατική κυρίως διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες. Η «προθεσμία» των τριων μηνών που ακούτε και διαβάζετε είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχετική και δεν πρόκειται για 90 ημερολογιακές ημέρες, αλλά για πολύ περισσότερες. Και αυτό γιατί το χθεσινό σχέδιο του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε. πρέπει να κυρωθεί από Σύνοδο Κορυφής – συγκεκριμένα από τη σύνοδο Κορυφής της 18/2/16 – και από την επόμενη ημέρα αρχίζουν οι 90 ημέρες, εφόσον όμως η Ελλάδα δεν προσφύγει σε βάρος του πορίσματος του Κολεγίου των Επιτρόπων, που αυτό μπορεί να το πράξει μέχρι και την 18/2.

Στην περίπτωση που προσφύγει η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να αποδείξει με νομιμοφανείς λόγους τα σημεία που έχει κάνει λάθος το πόρισμα και αυτά να κριθούν στην επόμενη τακτική ή έκτακτη σύνοδο.

Θεωρητικά λοιπόν το τρίμηνο θα λήξει περίπου το Πάσχα (Μάη).

Όμως αυτό «συμφέρει» την Ελλάδα; Σίγουρα όχι, καθόσον αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένοι περίπου 6 εκατομμύρια μετανάστες. Που σημαίνει ότι όταν οι καιρικές συνθήκες φτιάξουν τότε οι ορδές των μεταναστών θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ζήσαμε το φθινόπωρο.

Από την άλλη όμως η ουσιαστική «έλλειψη» είναι η κατασκευή των HOT SPOTS, που από τα 5 υπολειτουργεί το 1. Λογικά λοιπόν μέχρι την άνοιξη προλαβαίνουν να φτιάξουν τα άλλα 4. Όμως ακόμα και αυτά τα 4 τα έχουν συνολική δυναμικότητα 12.000 ατόμων… Μέχρι τα 6 εκατ. κόσμο, υπάρχει μια τεράστια διαφορά 5,88 εκατομμυρίων, που σίγουρα η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος φιλοξενίας τους, ούτε για λίγες ημέρες.

Ήδη οι δομές αλληλεγγύης στα νησιά μας δηλώνουν πλέον ανοιχτά ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον αριθμό των παρανόμως εισερχομένων. Και προσέξτε μιλάμε για 5-6 χιλιάδες κόσμο. Όταν θα φθάσουν 40-50.000 τότε θα μιλάμε για ορδές πεινασμένων ανθρώπων. Και ο πεινασμένος = απελπισμένος και ο απελπισμένος μπορεί να κάνει τα πάντα για να λύσει το πρόβλημα του.

Αυτή είναι η μια διάσταση του προβλήματος.


Πάμε τώρα στην δεύτερη και σημαντικότερη.

Όπως γράψαμε η συνθήκη Σένγκεν περιλαμβάνει και το μέρος της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Όμως τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ξένες χώρες διατηρώντας το Ελληνικό ΑΦΜ θα αντιμετωπίσουν ΑΜΕΣΑ πρόβλημα απειλής εξορισμού. Δηλαδή εφόσον πλέον δεν ισχύει η Σένγκεν μπορεί η Χ χώρα να διώξει όλες τις εταιρείες με ελληνικό ΑΦΜ. Επιπλέον για να πραγματοποιηθεί πλέον εισαγωγή στη χώρα ή εξαγωγή πρέπει να ακολουθείτε διαδικασία εκτελωνισμού. Δλδ όλα στα σύνορα θα ελέγχονται. Για να γίνει όμως μια εξαγωγή προς χώρα εκτός συμφωνίας πρέπει να προϋπάρχει μεταξύ τους εμπορική συνθήκη – συμφωνία και φυσικά αποδοχή εκ μέρους του εισαγωγέα. Το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι μικροί εξαγωγείς αφού θα απαιτείται μεγάλος χρόνος και φυσικά χρήμα. Αυτόματα τα ελληνικά προϊόντα θα είναι ακριβότερα, αρα και μη ανταγωνιστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι την αποβολή μας από τη Σένγκεν έχουν ζητήσει συγκεκριμένες χώρες… που τα προϊόντα μας είναι ανταγωνιστικά…


Το τρίτο πρόβλημα έχει τεράστιο και βαρύ όνομα : Τ Ο Υ Ρ Ι Σ Μ Ο Σ

Σύμφωνα με έρευνες οι Ευρωπαίοι πολίτες και κυρίως οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι διασυνδεδεμενες με το SIS. To SIS είναι το σύστημα ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών που μετέχουν στην Σένγκεν. Έξοδος απο την Σένγκεν σημαίνει αυτομάτως έξοδος από το SIS. Μιλάμε για ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό. Επιπλέον λίγοι Ευρωπαίοι θα θέλουν να υποστούν την διαδικασία ελέγχων στα σύνορα (μην ξεχνάμε ότι οι τουρίστες συνήθως έρχονται και «φορτωμένοι» με ναρκωτικά κλπ για να «περάσουν καλύτερα»).
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.