Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ιλαρίων: Μόνο για ένα λόγο θα αρνούμασταν τη συμμετοχή στην Πανορθόδοξη


Ρωσικές ρουκέτες για την Πανορθόδοξη του Ιουνίου από το Νο2 της ρωσικής εκκλησίας Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Αγίου Τύχωνα ο Ιεράρχης μίλησε για το ουκρανικό ζήτημα, τις ενστάσεις της Γεωργιανής Εκκλησίας σε κείμενο της Πανορθόδοξης, αλλά και άλλα ζητήματα.

"Φοβόμασταν ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα χρησιμοποιηθεί για τη «νομιμοποίηση» της ουκρανικής διαίρεσης. Αλλά στη Συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο Σαμπεζύ κοντά στη Γενεύη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Κύριλλο ότι οι όποιες προσπάθειες για το ουκρανικό ζήτημα θα πρέπει να αναληφθούν είτε από τη Σύνοδο, ή μετά από αυτήν. Δεν είναι λιγότερο σημαντική η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι ο ίδιος, όπως και όλοι οι Προκαθημένοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών αναγνωρίζουν τον Μητροπολίτη Ονουφριο ως μόνο νόμιμο Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή η δήλωση έχει θέσει τέλος στις ταχυδακτυλουργίες από τους διαφωνούντες στο όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη" σχολίασε ο κ. Ιλαρίων.

Επιπλέον καθησύχασε όσους εκφράζουν προβληματιμσούς για την Πανορθόδοξη λέγοντας:

"Κυκλοφορούν φήμες και υπονοούμενα γύρω από την επικείμενη Πανορθόδοξη που λένε και γράφουν ότι είναι η "Όγδοη Οικουμενική Σύνοδος", στην οποία θα επικρατήσει ο Αντίχριστος, γιατί θα συναφθεί Ένωση μετά των Καθολικών, θα εισαχθεί ένα νέο ημερολόγιο, θα επιτραπεί ο γάμος επισκόπων, δεύτερος γάμος του κλήρου, και άλλες καινοτομίες"

Στο πλαίσιο αυτό ανέλυσε ένα ένα τα κείμενα της Πανορθόδοξης.

Ειδική αναφορά έκανε σχολιάζοντας το κείμενο "Η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο" " για την στάση της Εκκλησίας της Γεωργίας. "Θα ήθελα να σημειωθεί ότι όλες οι προτάσεις μας για το θέμα αυτό έχουμε λάβει σχεδόν την πλήρη υποστήριξη της αδελφικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας. Όπως πολλοί ήδη γνωρίζετε, κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, το έγγραφο υποβλήθηκε σε σοβαρή κριτική υπό της Ιεράς Συνόδου της. Πιστεύω ότι ο λόγος που αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Διορθόδοξης Επιτροπής προεβλήθησαν πολλές παρατηρήσεις από τους εκπροσώπους του γεωργιανού Πατριαρχείου στο έγγραφο και αυτές αγνοήθηκαν"

Τέλος, ο κ. Ιλαρίων σημείωσε πως μόνο ένας λόγος θα εμπόδιζε τους Ρώσους να συμμετέχουν στην Πανορθόδοξη.

"Ο μόνος λόγος για την άρνηση συμμετοχής στη Σύνοδο θα μπορούσε να είναι ο κίνδυνος ότι στην Εκκλησία μας μπορεί να επιβληθούν αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την Ορθόδοξη Παράδοση σε γενικές γραμμές. Αλλά αυτός ο κίνδυνος, όσο μπορεί να κριθεί από τους κανονισμούς που προβλέπονται στη συμφωνία, δεν υπάρχει σήμερα' τόνισε. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.