Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

O Άσσαντ έκανε Χριστούγεννα στο Μοναστήρι της Παναγίας Σεντνάγια


Κίνηση με τεράστιο συμβολισμό
του Γιώργου Θεοχάρη 

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσσαντ επισκέφθηκε ανήμερα Χριστούγεννα, Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, την περίφημη ιστορική Μονή της Παναγίας στην χριστιανική πόλη της Σεντνάγια, συνοδευόμενος από την γυναίκα του Άσμα και τα τρία παιδιά του.

Πρόκειται για μία κίνηση με τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο Πρόεδρος της Συρίας, λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβο του Συριακού Στρατού στο Χαλέπι, επέλεξε να επισκεφθεί, την ημέρα της μεγάλης εορτής της χριστιανοσύνης, το σύμβολο των Ορθοδόξων της Συρίας, την Παναγία της Σεντνάγια, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνηματικά κέντρα της Μέσης Ανατολής.
Ο Πρόεδρος της Συρίας και η οικογένειά του, έγιναν με θέρμη δεκτοί από την Ηγουμένη της Μονής και τις μοναχές της, με τις οποίες αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης, με μεγάλη απλότητα και οικειότητα, που δεν είναι συνηθισμένες για τον Πρόεδρο μιας ισλαμικής (υποτίθεται) χώρας.

Ταυτόχρονα επισκέφθηκαν το ορφανοτροφείο της Μονής, με τα μικρά ορφανά κορίτσια, με τα οποία και φωτογραφήθηκαν.
Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που έδωσε ο Πρόεδρος της Συρίας στην επίσκεψη είναι ότι στο επίσημο site της Συριακής Προεδρίας αναρτήθηκε βίντεο με την επίσκεψη του Προέδρου στην Μονή, καθώς και πολλές φωτογραφίες.

Σε ένα από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν τα ορφανά κοριτσάκια τραγουδουν στον Πρόεδρο τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
Την προεδρική οικογένεια συνόδευε στην επίσκεψη ο βοηθός επίσκοπος του Πατριάρχη Αντιοχείας Λουκάς Χούρι.
Αξίζει να σημειωθεί η συγκυρία μετά την οποία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη: δύο μόνο ημέρες αφότου ο Συριακός Στρατός ανακοίνωσε επίσημα την αποκατάσταση της ασφάλειας στο Χαλέπι.

Η επίσκεψη αυτή, με την τεράστια απήχηση που αναμένεται να έχει σε όλο τον χριστιανικό και όχι μόνο κόσμο (ήδη την είδηση παρουσιάζει και το κρατικό ιρανικό κανάλι), δίνει το μήνυμα της ενωμένης, πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής Συρίας, που έχει θέση για κάθε θρήσκευμα και κάθε άνθρωπο, εκτός από τους τρομοκράτες, τους ισλαμιστές που δεν ανέχονται άλλα θρησκεύματα και θέλουν να τα εξαφανίσουν.

Αυτήν την Συρία που προσπαθεί η Δύση 5 χρόνια να εξαφανίσει, χωρίς ευτυχώς να το πετύχει.
Η Παναγία παραμένει η πανίσχυρη προστάτιδα των χριστιανών της Συρίας και η σημερινή επίσκεψη το φανέρωσε περίτρανα.
Χριστιανοί, Αλεβήδες, Δρούζοι, Κούρδοι, Αρμένιοι και μετριοπαθείς Σουνίτες αγωνίζονται για την ελευθερία της πατρίδας τους και την αξιοπρέπειά τους.
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ εύχεται ολόψυχα αυτό το έτος να είναι το τελευταίο έτος του πολέμου και να αποκατασταθεί η ειρήνη σε όλη την χώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.