Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Διπλάσια τα αποθέματα «γαλάζιου χρυσού» στα κυπριακά «οικόπεδα» 10 και 6 από το αιγυτπιακό Zohr και το ισραηλινό Leviathan!


Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Δεν μπορούν να πιστέψουν στην Λευκωσία τα αποτελέσματα των χαρτογραφήσεων της εταιρείας PGS στο οικόπεδο 10 και στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ όπου εμφανίζονται κοιτάσματα διπλάσια από το αιγυπτιακό Zohr (μέσα στα 20 μεγαλύτερα του κόσμου) και του ισραηλινού Leviathan αντιστοίχως.

Οι μετρήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς η Κύπρος είναι μια χώρα με πολλές φορές μικρότερο πληθυσμό από Αίγυπτο και Ισραήλ μαζί με αποτέλεσμα να έχει πολύ μικρότερες ενεργειακές ανάγκες κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην εξαγωγή ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων του «γαλάζιου χρυσού» προς πώληση σε ευρωπαϊκές χώρες.

Καθίσταται σαφές λοιπόν το γιατί οι Τούρκοι θέλουν άμεσα μια «λύση» στο Κυπριακό που θα ευνοεί τα δικά τους συμφέροντα και στην ουσία θα καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα την απορροφά στην τουρκική γεωπολιτική ζώνη.

Όπως μεταδίδει το sigmalive «πρόκειται για πραγματικούς κρυμένους θησαυρούς».

Οι γνωστοί ειδικοί σε θέματα ενέργειας Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός και Αντώνης Φώσκολος δημοσίευσαν εικόνες από τις επίσημες χαρτογραφήσεις των κυπριακών και αιγυπτιακών κοιτασμάτων από την PGS.

Όπως αναφέρουν«γνωρίζουμε ότι με βάση το σύμπλεγμα Καστελόριζου, μέρος της Λεκάνης του Ηροδότου βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ύφαλοι αυτού του τύπου είναι επαναλαμβανόμενοι, όπως αυτό συμβαίνει επί 300 χλμ. στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι ύφαλοι αυτοί είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται και μέσα στην ελληνική ΑΟΖ.»

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα εκ μέρους της PGS αποτελεί η χαρτογράφηση που έκανε όσον αφορά στους στόχους κοιτασμάτων μέσα στα κυπριακά ερευνητικά θαλάσσια οικόπεδα 6, 10 και 11.


Με βάση τη χαρτογράφηση αυτή επισημαίνουν «είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε, ότι ο μεγαλύτερος από τους χαρτογραφημένους στόχους υφάλων ασβεστολίθου τύπου Zohr στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της ExxonMobil και της Qatar Petroleum εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από αυτόν του κοιτάσματος Zohr.

Επίσης, είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο στόχος κοιτάσματος ψαμμίτη τύπου Leviathan, όπως αυτός χαρτογραφήθηκε στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, εμφανίζεται σε μέγεθος να είναι τουλάχιστον διπλάσιος του κοιτάσματος Leviathan».

Προσθέτουν επίσης, ότι όσον αφορά στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο θαλάσσιο οικόπεδο 6, δεν φαίνεται τελικά αυτό να αποτελεί πρόβλημα, διότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας εκτός του ότι είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας, δεν φαίνεται να καλύπτουν ούτε το 1/5 της γιγαντιαίας δομής-στόχου κοιτάσματος τύπου Leviathan που υπάρχει μέσα στο θαλάσσιο οικόπεδο 6.

Εμείς από το el.gr να προσθέσουμε το εξής: Το αιγυπτιακό Zohr βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κοινή γραμμή της αιγυοτιακής και της μη οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ. Εάν το Zohr είναι τόσο αποδοτικό ως κοίτασμα σίγουρα δεν «κόβεται» απότομα μόλις ξεκινάει η ελληνική ΑΟΖ και με βάση την κοινή λογική αναμένεται κάτι τόσο μεγάλο και στην ελληνική πλευρά.

Όμως η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ προϋποθέτει τρία βασικά πράγματα: Να ανακηρυχθεί τώρα, διότι κάθε μέρα που περνάει είναι εις βαρος της γεωπολιτικής ισχύος του Ελληνισμού, να υπάρχει στην εξουσία κυβέρνηση διθάεσιμη να το πράξει που μέχρι σήμερα ουδέποτε υπήρξε και τρίτο και ίσως σημαντικότερο να βρίσκονται σε επιχειρησιακή λειτουργία Ένοπλες Δυνάμεις ικανές να επιβάλουν με το «δίκαιο των όπλων» την διεθνή νομιμότητα.

Ως προς το τελευταίο σκέλος δεδομένου της χειροτερεύουσας οικονομικής κατάστασης και της ωρίμανσης στρατιωτικών προγραμμάτων και εξοπλισμών των Τούρκων μετά από δεκαετίες προσπαθειών αν είναι να γίνει ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ πρέπει να γίνει τώρα πριν η Τουρκία μπορέσει να αντικαταστήσει με εμπειροπόλεμα στελέχη το σύνολο αυτών που εκδιώχθηκαν ως «γκιουλεντιστές» από τον Ρ.Τ.Ερντογάν μετά το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016.

Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο. Μετά θα είναι αργά και οι χαμένες ευκαιρίες έφεραν τις τραγωδίες του Ελληνισμού. Να σημειώσουμε ότι το 1915 το βρετανικό Στέμμα παρέδιδε στην Ελλάδα την Κύπρο για να μπει η χώρα στον Α' ΠΠ στο πελυρό των Συμμάχων κατά των Γερμανών.

Κάτι που ο γερμανόφιλος βασιλεύς Κωνσταντίνος το αρνήθηκε με τις γνωστές συνέπειες. Ούτε Κύπρο πήραμε και στο πλευρό των Συμμάχων εν τέλει πολεμήσαμε. Επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να ενεργούμε την στιγμή που το απαιτούν οι περιστάσεις.
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.