Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

"Φωτιά" στη Μ. Ανατολή βάζει το Ισραήλ: Θα προκαλέσει νέο πόλεμο;

Ευθεία αμφισβήτηση της αμερικανικής και ρωσικής κυριαρχίας στην περιοχή

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αμφιβολίες σχετικά με τις αμερικανικές προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει στην κατοχή της το κείμενο της απομαγνητοφώνησης μέρους των συνομιλιών του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι την Κυριακή.

Όταν ο Μακρόν είπε στον Τραμπ ότι η Γαλλία στηρίζει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, ο Νετανιάχου απάντησε:

«Θα είναι δύσκολο να υπάρξει σύντομα πρόοδος με την αμερικανική πρωτοβουλία. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο Άμπου Μάζεν (ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς) μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την κεντρική ιδέα των όσων ειπώθηκαν και καταγράφηκαν στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε στη γαλλική γλώσσα, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το περιεχόμενό της.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε επίσης ότι το Ισραήλ προτίθεται να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς όμως θα προτιμούσε μια διαφορετική προσέγγιση.

«Θα ήθελα να υπάρξει μια παράλληλη διαδικασία με τις αραβικές χώρες, ταυτόχρονη με τη διαδικασία με τους Παλαιστινίους» τόνισε, αναφερόμενος στην ιδέα της σύναψης μια συμφωνίας με αραβικές χώρες στο ίδιο μήκος κύματος με την ειρηνευτική πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002, προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ από τον Αραβικό κόσμο και την «εξομάλυνση» των σχέσεων με αντάλλαγμα την πλήρη απόσυρση από τα εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε από τον πόλεμο του 1967, μεταξύ αυτών από την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου έχει διατυπώσει, αν και επιφυλακτικά, την υποστήριξή του σε κάποιους από τους όρους της πρωτοβουλίας, ωστόσο υπάρχουν πολλές ρήτρες από την πλευρά των Ισραηλινών, μεταξύ αυτών πώς θα επιλυθεί το περίπλοκο ζήτημα των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Οι Παλαιστίνιοι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε απόπειρα των Ισραηλινών να τους αποκλείσει από τις συζητήσεις, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη της ειρήνης με τις αραβικές χώρες πρέπει να γίνει μέσω της επίτευξης ειρήνης με τους Παλαιστίνιους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Μαχμούντ Αμπάς, Νάμπιλ Άμπου Ρουντέινα, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ, προσθέτοντας:

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μην χαθεί άλλος χρόνος».

Ερωτηθείς από τον Γάλλο πρόεδρο τι πιστεύει για την πρωτοβουλία της Γαλλίας, την οποία πρότεινε ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ και βασίζεται σε μια διεθνή συνδιάσκεψη για την ειρήνη, ο Νετανιάχου είπε:

«Είμαι αντίθετος. Δεν είναι μια καλή πρωτοβουλία».

Ο τελευταίος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατέρρευσε το 2014. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ως την «τελική συμφωνία». 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.