Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Τα εκπληκτικά αποτελέσματα της μουσικής στο μυαλό


Ποιο είναι το τελευταίο τραγούδι που ακούσατε;

Υπάρχει σίγουρα σοβαρός λόγος που κολλήσατε σε αυτό το τραγούδι, για να το ακούτε συνέχεια. Μπορεί να σας έβαλε σε χαρούμενο κλίμα, να άλλαξε τη διάθεσή σας, ή χαλαρώσετε από την ανησυχία σας. Μπορεί να έχει φέρει πίσω μνήμες από τα παλιά.
Όταν συνειδητοποιήσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η μουσική στο μυαλό σας, θα πάρετε απόφαση να ακούτε μουσική συνέχεια, με απίστευτες αλλαγές στην καθημερινής σας ζωή !

Τι μπορεί να κάνει η μουσική για εσάς;
Να σας βοηθήσει στη μνήμη.

Μπορεί να σας ηρεμήσει μετά από μια σκληρή μέρα. Υπέροχα και συναρπαστικά πράγματα μπορούν να συμβούν με τη μουσική ! Έχει τέτοιο αντίκτυπο που επιβάλλετε να εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός.
Στη βιολογία του σώματος υπάρχουν πραγματικά αξιοσημείωτα οφέλη. Ο τρόπος που βιώνουμε κάτι αγαπημένο, επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα. Η μουσική επεξεργάζεται το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, και υπάρχουν διαφορετικοί νευρώνες που ανταποκρίνονται ανάλογα με το είδος της μουσικής που μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, να ενθαρρύνει την παραγωγή κορτιζόλης, τεστοστερόνης και οξυτοκίνης. Η μουσική μπορεί ακόμη να προκαλέσει απελευθέρωση ενδορφινών.
Είναι γνωστό το πώς αισθάνεστε όταν ακούτε μουσική, αλλά πως γνωρίζετε ότι έχει πράγματι κάποιο αποτέλεσμα για εσάς;
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει το μυαλό σας, και δεν είναι απλά μια υπόθεση - είναι γεγονός!

Το πιο διάσημο πείραμα σχετικά με τα αποτελέσματα της μουσικής, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη ομάδα άκουσε τη σόνατα του Μότσαρτ για δύο Πιάνα στο D Major. Η δεύτερη ομάδα άκουσε μια ταινία χαλάρωσης. Η τρίτη ομάδα δεν άκουσε τίποτα.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα σε εκείνους που είχαν ακούσει Μότσαρτ, καθώς οι βαθμολογίες τους εκτοξεύθηκαν.

Η μουσική έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην πλευρά του εγκεφάλου που ασχολείται με τη μνήμη. Αν ακούτε καθημερινά μουσική, θα έχετε εκπληκτική βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης, την αίσθηση ευεξίας και ευημερίας. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι μόνιμα και μακροχρόνια.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η θετική επίδραση της μουσικής στις αναμνήσεις εκείνων που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει να θυμηθούν πράγματα και γεγονότα, που είχαν ξεχάσει από καιρό. 

Ο Δρ Alfred A Tomatis θεωρεί ότι η μουσική (ειδικά του Μότσαρτ) συμβάλλει στην επανεκπαίδευση του εγκεφάλου. Οι διαφορετικές συχνότητες μπορούν να βοηθήσουν στην «άσκηση» του εγκεφάλου, μεγαλύτερη εστίαση, και εκπληκτικά οφέλη στη μνήμη.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική για να μπούν σε διαφορετική καταστάση σκέψης. Ακούγοντας ένα χαρούμενο τραγούδι στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας βελτιώνει τη διάθεση και σας βοηθάει να έχετε ένα ξεκούραστο ύπνο.
Ξεκινήσετε με μια συνειδητή προσπάθεια να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας τη μουσική. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι μουσικής που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε σε όποια κατάσταση βρίσκεστε. Μπορείτε να γίνετε πιο δημιουργικοί, να μπείτε σε μια διαλογιστική πνευματική κατάσταση, ή να χαλαρώσετε !

Τα οφέλη που δίνει δεν περιορίζονται από την ηλικία. Η δύναμη της μουσικής έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, και πολλοί θεραπευτές συνιστούν την μουσική ως θεραπευτικό μέσο, αρκεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής. Τα αποτελέσματά της μπορούν να βελτιωθούν με τον καιρό.
Υπάρχουν αποδείξεις ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι γλωσσικές δεξιότητες η δημιουργικότητα, η καλλιέργεια του νού, και η ευτυχία , μπορούν επίσης να επιτευχθούν με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
Είτε ακούτε μουσική είτε παίζετε, μπορείτε να το θεωρήσετε σαν άσκηση για τον εγκέφαλο - στην πολύ πιο ευχάριστη μορφή του. "Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου έχει ευεργετική επίδραση στο μυαλό σας", αναφέρει η Jessica Grahn, γνωστικός επιστήμονας του Οντάριο στο Δυτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Εαν πάρετε μαθήματα πιάνου για ένα χρόνο, σε συνδυασμό με καθημερινή τακτική άσκηση, μπορεί να αυξήσει το IQ τρείς βαθμούς.

Το καλύτερο στην εκμάθηση είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα.
Η μουσική δεν είναι κάτι που σας τρώει το χρόνο. Μπορείτε να εστιαστείτε, να σας συνεπάρει και να σας ταξιδέψει κάνοντας τη δουλειά σας. Η ηρεμία της μουσικής θα αλλάξει εντελώς τη ζωή σας προς το καλύτερο. Το μυαλό μας είναι συνδεδεμένο με τη μουσική, καθώς είναι μια ανάμνηση της πραγματικής μας καταγωγής. Το μυαλό αναγνωρίζει και αποδέχεται ευχάριστα τον απαλό ήχο και τις διαβαθμίσεις της κλασικής μυσικής του Μότσαρτ, με απίστευτα αποτελέσματα. Μια εξαιρετική ευκαιρία είναι να αρχίστε να παρατηρείτε την αλλαγή της διάθεσης ακούγοντας κλασική μουσική κάθε πρωί.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες διαθέσιμες επιλογές, ανάλογα με το τι σας αρέσει, αλλά όποια και αν είναι η μουσική σας επιλογή, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε πνευματική, και γνωστική διέγερση. Το μυαλό χρειάζεται ενέργεια, και η προσωπική επιλογή της μουσικής είναι ο τροφοδότης που απευθύνεται σε σας, με διαφορά στο IQ .
Σύντομα, θα αρχίσετε να εκτιμάτε όλα τα απρόσμενα υπέροχα πράγματα που θα φέρει η μουσική στη ζωή σας. 
 
Πηγή: http://www.el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.