Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Προδοσία: 4 ουσιαστικά βήματα για να την ξεπεράσετε


Όλοι έχουμε προδοθεί. Λίγο ή πολύ, δεν έχει τόση σημασία. Η ουσία είναι πώς θα ξεπεράσουμε την προδοσία με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο και πώς θα προχωρήσουμε στη ζωή μας. Η καλύτερη μέθοδος, λένε οι ειδικοί, είναι να ακολουθήσουμε τα εξής 4 βήματα.

Βήμα 1ο: Συγχώρεση
 
Με τα ψυχολογικά κατάλοιπα να έχουν μείνει γαντζωμένα μέσα μας δεν καταφέρνουμε τίποτα περισσότερο από το να διαιωνίζουμε μία αρρωστημένη και αδιέξοδη κατάσταση. Αν κάποιος φίλος σας έχει προδώσει είστε παγιδευμένοι σε μία "φυλακή" πόνου, ευθυνών και απογοήτευσης. Έχει έρθει η ώρα να συγχωρήσετε αρχικά τον εαυτό σας για τις επιλογές σας. Για αυτά που είδατε ή δεν είδατε. Για όσα δε μπορέσατε να καταλάβετε και να προλάβετε. Αντί να τιμωρείτε τον εαυτό σας για πράξεις του παρελθόντος, συγχωρήστε την όποια ανθρώπινη αδυναμία δείξατε και αφήστε τη διαδικασία της επούλωσης να πάρει το δρόμο της. Σύντομα θα συγχωρήσετε και εκείνους που σας πρόδωσαν και θα εξιλεωθείτε.

 Βήμα 2ο: Τι αξίζει περισσότερο;

Αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας για την προδοσία των άλλων, αξιολογήστε την ουσία αυτής της κατάστασης και αναγνωρίστε ότι δεν είστε εσείς ο φταίχτης, ότι δε φέρετε εσείς την ευθύνη των πράξεων εκείνου που σας πρόδωσε. Αν παραμείνετε κολλημένοι στο αίσθημα του θυμού για την προδοσία αυτή θα καταφέρετε μόνο να εγκλωβιστείτε και να χάσετε το χρόνο σας, τη διάθεσή σας και την ίδια σας τη ζωή.

Βήμα 3ο: Άδεια επούλωσης

Όσο επιμένετε να σκέφτεστε και να δράτε με γνώμονα το παρελθόν, η ιστορία της προδοσίας, επειδή ακριβώς είναι επώδυνη, θα σας κατατρώει. Το οφείλετε στον εαυτό σας να δώσετε εσείς την άδεια να "θεραπευτείτε". Η διαδικασία της επούλωσης ξεκινά μόλις εσείς αποφασίσετε ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε, να αφήσετε τον πόνο κατά μέρος και να δώσετε νέες ευκαιρίες στον εαυτό σας. Ένα πολύ καλό ξεκίνημα είναι να "απορρίπτετε" τις επίμονες σκέψεις και τις εμμονές που πάντα συνοδεύουν μία προδοσία. Και ο καλύτερος αρωγός σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια είναι σίγουρα ο περίγυρός σας.

Βήμα 4ο: Ξαναχτίστε την εμπιστοσύνη σας
 
Μετά από μία προδοσία είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα της κακής κρίσης. Η σύγκριση με το παρελθόν είναι αναπόφευκτη, έτσι είναι είναι σχεδόν "μοιραίο" να αντανακλάτε παλαιότερες πρακτικές, φόβους, ενοχές σε έναν νέο άνθρωπο που θα σας πλησιάσει. Για την προδοσία ευθύνεται αυτός που σας πρόδωσε και όχι ο κάθε εν δυνάμει φίλος. Αν προδωθήκατε μία φορά, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα σας προδώσουν. Προσπαθήστε να δείτε τον άνθρωπο, που κρύβεται πίσω από τον φίλο και κάντε μία νέα αρχή με βάση την εμπιστοσύνη, όχι την καχυποψία. Για παράδειγμα, αν κάποιος μελλοντικός φίλος πει ή κάνει κάτι που σας θυμίσει το κακό παρελθόν, μη βιαστείτε να τον κατηγορήσετε. Δώστε την ευκαιρία που του αξίζει να σας εξηγήσει τι συμβαίνει. Οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν ομοιότητες αλλά οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Μην τιμωρείτε τους ανθρώπους του παρόντος ή του μέλλοντός σας εξ' αιτίας κάποιων άλλων ανθρώπων από το παρελθόν σας.

Κάθε σχέση έχει τις δυσκολίες της, αλλά αν θέλετε να προχωρήσετε, να εξελιχθείτε και να γίνετε ευτυχισμένοι, χρειάζεται και εσείς από την πλευρά σας να δείξετε θάρρος, καθαρότητα και ειλικρίνεια για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και να ξαναχαμογελάσετε. Και σε στιγμές αδυναμίες, θυμηθείτε: παραμείνετε συγκεντρωμένοι, δείξτε υπομονή και προχωρήστε.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.